понеділок, 23 січня 2017 р.

Творчість учнів

Казка про хлопчика Микитку,
або застереження Світлофора-Оберігайка

АВТОР ДУБ АНГЕЛІНА СТАНІСЛАВІВНА,
учениця 11-А класу КЗ Підгородненська ЗОШ №2
Дніпровський район
Дніпропетровська область

П’ятикласник Микитко поспішав. У нього перший день зимових канікул, попереду різдвяно-новорічні свята і півтора тижні він буде відпочивати з однокласниками у Карпатах. Хлопчик підійшов до узбіччя проїжджої частини якраз тоді, коли зелене світло світлофора частіше заблимкало. Це значить, що скоро з’явиться червоне і пішоходам треба чекати. Але Микитко ж не такий! Неодноразово він перебігав проїжджу частину на останніх хвилинах зеленого блимкання. Усе закінчувалося добре. Водії дочікувалися того, як невихований пішохід урешті-решт перейде.
Микитко швидко побіг через дорогу, але раптом
він відчув, як його тіло підіймається вгору…
Ось він бачить згори усю місцеву, добре йому знайому, восьмиполосну трасу. Навколо велелюдно, усі йдуть або їдуть у своїх справах. Ось відчуває, що погляди багатьох людей, які в дорозі, чомусь на ньому. А він стоїть твердо на одній ніжці-стовпчику, його голова чомусь видовженопрямокутна. Чомусь він шестиокий, а очі яскравих кольорів: жовтого, зеленого й червоного. Під час почергового їх засвічення він ще й звертається до учасників руху. Наприклад, вмикає червоне світло для пішоходів і каже:
– Пішоходе, зупинись!
А у цей час дивиться жовтим оком на водіїв і каже:
– Водію, приготуйсь!
Вмикає їм зелене світло і говорить:
– Водію, їдь!
Микитко починає розуміти, що він уже не звичайнісінький хлопчик-п’ятикласник, а сучасний світлофор.
День і ніч, у мороз та відлигу, у сніг та дощ світлофор вправно й відповідально виконує свої повноваження. Він навіть увів собі нові обов’язки: порушника-водія або порушника-пішохода автоматично відеозафіксовує, фотографує, складає акт про зміст порушення та відправляє через інтернетпортал у ГУД. ГУД -- це Головне управління доріг.
Місцеві жителі називають його не загальновідомим словом «світлофор», а Світлофор-Оберігайко. На його відрізку траси усе гаразд -- жодної ДТП.
Однак Оберігайко інколи згадує, як колись був хлопчиком, як колись у нього було все інакше... Рідні і близькі, у дитсадку та пізніше у школі завжди навчали і нагадували Микитці про правила безпеки на дорозі, дбаючи цим про нього.
Чому ж він не скористався цими знаннями ? Через необачність, безвідповідальність, безпечність! Хто винен і чому так сталося? Він винен, він сам позбавив себе звичайного людського життя.
Оберігайко подумав: «Якби усе можна було повернути назад, я-Микитко, нізащо і ніколи не порушив би правила безпечного руху на дорозі». І в цю мить з’явилася перед його зеленим оком дивна істота.
– Не журися, Світлофорчику-Оберігайчику! – співчутливо звернулася вона. – Я -- Фея усіх доріг! Це я так зробила, що ти став світлофором. Ні твої рідні, ні однокласники не помітили твоєї відсутності. Я скористалася чарами на два тижні. Ці дні стали для тебе справжнім життєвим випробовуванням. Я надзвичайно задоволена тим, як ти працюєш у новій якості, а ще пишаюся тобою, бо нарешті ти зрозумів причини своїх нещасть. Що тепер пообіцяєш, Микитко?
– Пробачте всі, кому я завдав хвилювань на дорозі. Я обіцяю, що завжди буду виконувати усі правила дорожнього руху!
Головна Фея усіх доріг урочисто промовила:
– Світлофорчику-Оберігайко, роботу свою все ж не припиняй, а хлопчика Микитку батькам повертай!
Микитко зрадів і…прокинувся у власному зручному ліжечку. Оглянув свою кімнату, побачив на шафці наготовані мамою одяг і рюкзак до поїздки в Карпати й вигукнув:
– Це сон! Це був дивний і повчальний сон! Сон-застереження?!
А далі Микитко уже вголос промовив оту обіцянку, яку виголосив уві сні для Феї доріг.
У Микитки склалося усе добре: гарно відпочив у Карпатах і разом з друзями записав декілька порад від Світлофора-Оберігайка. Ось деякі з них.
ДРУЖЕ! УВАГА! ПОРАДИ СВІТЛОФОРА-ОБЕРІГАЙКА:
1.       Правила дорожнього руху – закон для всіх учасників руху.
2.       Дотримання ПДР – це ознака високої культури порядної людини. Це обережне ставлення до свого і чужого життя й здоров’я.
3.       Вивчи і завжди дотримуйся усіх правил безпеки на дорозі.
4.       Як би ти не поспішав, пам’ятай, коли ти учасник руху на дорозі (пасажир або водій якогось транспортного засобу), ТИ -- ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ГРОМАДЯНИН за добрі, а особливо за погані наслідки.
5.       У дорозі будь пильним і обачним! Хай усі твої органи чуття максимально працюють: усе навколо себе бач і чуй, обдумуй кожну секунду свого переміщення, аби миттєво і правильно зреагувати на зміни ситуації щодо твого руху.


Немає коментарів:

Дописати коментар