субота, 22 листопада 2014 р.

Перечитуй Книгу пам’яті (до річниці Революції гідності та Дня пам’яті жертв Голодомору)

22 листопада 2014 року – День памяті жертв Голодомору, 82 річниця Великої Скорботи і національної трагедії. У 1932-1933 рр. (а були ще голоди 1921-1923, 1946-1947 років!), у мирний час, на своїй землі гинули люди-трудівники, українські хлібороби. Страждало покоління, котре було виховано на прислів’ях: «Щастя і труд-заодно живуть», «Хто багато робить – той багато й має», «Попрацюєш багатенько – поїси ситненько», «Чим нижче уклонишся землі,тим прихильнішою вона буде тобі», «Як хто робить, так тому й родить», «Як дбаєш, так і маєш». І справді, у той час і робили всією родиною багато, і родило вдосталь, і дбали разом старанно... Виникають питання: чому і за що зникали з карти України цілі села та хутори?


Читаймо оприлюднені нотатники очевидців, вслухаймося та осмислимо їхні спогади про голодомор, перечитаймо достовірні факти пережитого українцями.
В історичних працях, у яких досліджується, як голодомор вплинув на свідомість українців, наводяться листи німецьких солдатів, які були в Україні у 1918 та 1941 роках. При тому історики наводять свідчення німців однакових за походженням, соціальним станом, регіоном проживання та віком. Німецький солдат,який був в Україні у 1918 році, у своєму листі до батьків з розпачем критикує українців, пише, що поганий народ, нічого не дозволяє взяти зі свого двору; як косо подивишся вбік дружини або доньки українського селянина, він хапається за вила, хоч знає, що його вб’ють.У листі солдата 1941 року враження протилежні: в українця забирай, що хочеш, роби, що хочеш з його сім’єю; навіть перед розстрілом українець покірно вириває сам собі могилу, без жодних емоцій. Історики кажуть, що саме голодомор, колгоспна ідея не виділятися з сірої маси та не піднімати голови, вбив козацький дух спротиву, дух господарника і приватної ініціативи.
І очевидно, що лише завдяки героям, яких породжує попри все наша земля, енергія волеюбності, чуття гідності і свободи знов на теренах України. Так у 40-50-х рр. жевріє рух спротиву і боротьби ОУН та УПА; у 60-ті роки цю іскру спротиву і боротьби за громадянські права, за єдність України «від Сяну до Дону» намагалися зберегти поети-шістдесятники. Це був інтелігентний, дещо обережений спротив, але визначний.Демократичний рух зруйнував Союз. Помаранчева революція, Євромайдан – це вже власне українська свідомість, що визволила з пут рабського мислення, розірвала і знищила підвалини тоталітаризму.
Якщо ми не хочемо, щоб нас морили голодом, щоб відправляли в гулаги, щоб шматували країну, то обовязково маємо стати народом-героєм. Іншого вибору в нас уже немає, бо зовнішні вороги знову влаштують новітні голодомори та гулаги.
Наша память, наше розуміння правди – запорука того, що подібна трагедія ніколи не повториться.
Вічна память жертвам Голодомору!
Вічна Слава Героям, котрі загинули в імя Гідності та Свободи України!
Єдності, розуму й сил громадянам-патріотам України!
Українці завжди були, є і будуть за мир і добробут усіх народів у всьому світі.


Боже Єдиний, збережи Україну! Зупини війну.

Немає коментарів:

Дописати коментар